Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Απάντηση του ΠΕΤ Κρήτης στο θέμα:Δανεισμοί λογ.βιβλίων στις ελληνικές βιβλιοθήκες

Συνάδελφοι,
συμμεριζόμαστε τις απόψεις για δραστηριοποίηση του κλάδου επί των θεμάτων. 
Να εκμεταλλευτούμε την παρούσα κατάσταση υπέρ μας χωρίς να αναλωθούμε στην επίρριψη ευθυνών μεταξύ μας. Να στηριχθούμε στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο.

Παραπέμπουμε
  •   στην απόφαση του ΥΠΕΠΘ για κατά νόμο προσφορά υλικού στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες (βλ. Εφημερίδα Κυβερνήσεως, Αρ. Φ.1173/20-08-2003,τχ 2.)
Αναφέρεται:  Καθορίζουμε τις λεπτομέρειες της υποχρεωτικής κατάθεσης υλικού στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες ως εξής:
1.       Οι εκδότες, οι συγγραφείς, ή οι τυπογράφοι, όταν δεν υπάρχει εκδότης, υποχρεούνται να καταθέτουν κατά κύριο λόγο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ή και στην έδρα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης ένα αντίτυπο κάθε είδους έντυπου υλικού, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών περιοδικών και εφημερίδων, που παράγεται στην περιοχή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ή στην έδρα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης….
  •  στον κανονισμό λειτουργίας δημοσίων βιβλιοθηκών (βλ. Εφημερίδα Κυβερνήσεως, Αρ. Φ.637/06-04-2009,τχ 2.)
Αναφέρεται: 3.1 Πρόσβαση. Η Συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι στη διάθεση όλου του δήμου… για χρήση στο αναγνωστήριο ή και για δανεισμό. Οι ιδιαίτεροι κανόνες χρήσης στο αναγνωστήριο και δανεισμού για κάθε Βιβλιοθήκη προσδιορίζονται από τον Εσωτερικό Οδηγό Λειτουργίας της…

Όντας εργαζόμενες σε σχολικές, δημόσιες και ακαδημαϊκές δανειστικές βιβλιοθήκες και ερχόμενες σε καθημερινή επαφή με αναγνώστες από διαφορετικούς  χώρους επιβεβαιώνουμε την απόλυτη ανάγκη του μαθητή, του δασκάλου, του φοιτητή, του ερευνητή, του ΠΟΛΙΤΗ στο δικαίωμα του δανεισμού – σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Ούτως ή άλλως πλέον και η ελληνική κοινωνία ασπάζεται ή βρίσκει τους τρόπους να αλλάζει, να «ανοίγει»  την διακίνηση των βιβλίων και γενικότερα των πνευματικών έργων (βλ. συγγραφείς,  εκδότες  και βιβλιοθήκες που παρέχουν τα ψηφιακά βιβλία/ συλλογές  τους δωρεάν, http://creativecommons.org/, http://www.bookcrossing.com/).
Στηρίζουμε τον πάλαι ποτέ αυτονόητο θεσμό των δανειστικών βιβλιοθηκών.
Ανοιχτή ελεγχόμενη πρόσβαση στα βιβλία για όλους.
Ένωση και δράση των εμπλεκομένων φορέων ΤΩΡΑ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Το ΔΣ του ΠΕΤ Κρήτης



Βίκυ Τσαγκαράκη
Αθηνά Βερνάρδου
Ειρήνη Λεγάκη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου