Τρίτη 8 Μαΐου 2012

'Αρθρο Βίκυς Τσαγκαράκη, από το ΠΕΤ Κρήτης, για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Εξωτερικού με αφορμή τη Βικελαία Δημοτική ΒΙβλιοθήκ


Δημοτική βιβλιοθήκη ALCAZAR, Μασσαλία Γαλλίας

Βασιλική Τσαγκαράκη, Βιβλιοθηκονόμος-Εκπαιδευτικός,
Πανεπιστήμιο Κρήτης, tsagkar@lib.uoc.gr

Επισκέφτηκα τη δημοτική βιβλιοθήκη ALCAZAR (Μασσαλία, Γαλλία) το καλοκαίρι. Ήταν για μένα μια μοναδική εμπειρία επικοινωνίας με συναδέλφους βιβλιοθηκονόμους του εξωτερικού. Εντυπωσιάστηκα από το σύγχρονο κτίριο και τη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών της. Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση για κάθε βιβλιοθηκονόμο να επισκέπτεται βιβλιοθήκες του εξωτερικού, να γίνεται μέτοχος διαφορετικών προσεγγίσεων και να ανακαλύπτει νέους τρόπους αντιμετώπισης καθημερινών προβλημάτων στο χώρο της βιβλιοθήκης.
Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 11.00-19.00
            Περίοδος δανεισμού βιβλίων /περιοδικών/
            οπτικοακουστικού υλικού: 3 εβδομάδες
            Περίοδος διακοπών: Ωράριο: 11.00-18.00
            (κλειστά κάθε Σάββατο)
           


Η  δημοτική βιβλιοθήκη ALCAZAR (www.bmvr.marseille.fr)  είναι μια καινούρια σύγχρονη βιβλιοθήκη, έτοιμη να υποδεχτεί άτομα με ειδικές ικανότητες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, άνεργους και φτωχούς. Αποτελεί την κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη με 7 παραρτήματα σε προάστια της πόλης. Σκοπός της είναι να προσελκύσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο κοινό και να το μυήσει στον κόσμο του εντύπου, της εικόνας, του ήχου και του διαδικτύου. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας), αλλά και κάθε Σάββατο για να διευκολύνει ακόμη περισσότερο το κοινό της. Πλήθος ατόμων περιμένουν εναγωνίως στην είσοδο, αρκετή ώρα πριν ανοίξει τις πόρτες της. Το θέαμα είναι πράγματι εντυπωσιακό, και, βέβαια, σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας.
Η βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με πλήρες σύστημα ασφαλείας (παραπέμπει σε αντίστοιχο σύστημα ασφαλείας αεροδρομίου), ενώ ακολουθεί χώρος υποδοχής και φύλαξης προσωπικών αντικειμένων. Είναι πολυώροφη, με τρεις γυάλινους ανελκυστήρες, που διαθέτουν φωνητικά μηνύματα ανά όροφο. Μεγάλοι διάδρομοι, με ειδική σήμανση και ανακοινώσεις στη γαλλική γλώσσα και στη γραφή Braille, κοσμούν τη βιβλιοθήκη. Το εξειδικευμένο προσωπικό είναι πάντα έτοιμο να εξυπηρετήσει.
Στο ισόγειο, στο τμήμα δανεισμού,  ένας υπάλληλος  είναι επιφορτισμένος με  τη διαδικασία επιστροφής υλικού και τρεις με αυτή του δανεισμού. Υπάρχει, παράλληλα, μηχάνημα αυτόματου δανεισμού βιβλίων. Το υπόλοιπο υλικό της βιβλιοθήκης (cds, δίσκοι, περιοδικά κ.α.) δανείζεται μόνο μέσω του προσωπικού του αντίστοιχου τμήματος. Υπάρχει δυνατότητα (ακόμη και τηλεφωνική) μιας ανανέωσης του δανειζόμενου υλικού, ενώ επιβάλλεται πρόστιμο στους εκπρόθεσμους χρήστες.
Κάτοψη  ισογείου βιβλιοθήκης

Στο ισόγειο, κοντά στην είσοδο της βιβλιοθήκης, φιλοξενείται το παιδικό τμήμα με αίθουσα ανάγνωσης παραμυθιού, με παιδικά καθίσματα και καναπέδες για τους γονείς, τηλεόραση και βίντεο για προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Ισχύουν συγκεκριμένες ώρες  παραμυθιού κάθε εβδομάδα. Οι γονείς δε χρεώνονται με συνδρομή, ενώ το ίδιο ισχύει για φτωχούς, άνεργους και εφήβους. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν ετήσια συνδρομή 21€ προκειμένου ν’ αποκτήσουν κάρτα μέλους βιβλιοθήκης (εκτός από τους φοιτητές, οι οποίοι χρεώνονται ετησίως μόνο με 5€). Τα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα όλα τα παραρτήματά της. Όσοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν, μπορούν να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν  ή να παρακολουθήσουν επιτόπια οποιοδήποτε υλικό, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα δανεισμού εκτός βιβλιοθήκης.
Σε κεντρικό σημείο του ισογείου, γυάλινα εκθετήρια προβάλλουν ντόπια προϊόντα με αφίσες που ενημερώνουν για τοπικές εκδηλώσεις του παρελθόντος. Πίσω από αυτά, το τμήμα ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου με καθίσματα δίπλα σε παράθυρα.




Έντυπη έκδοση μέσα σε γυάλινο εκθετήριο
Στον πρώτο όροφο, εκθεσιακός χώρος με αντικείμενα από το γραφείο και την προσωπική συλλογή ενός γνωστού συγγραφέα της περιοχής. Θεματικά, ο όροφος  είναι αφιερωμένος στις κοινωνικές επιστήμες και τη λογοτεχνία. Εδώ βρίσκεται και το τμήμα χαρτών (πολιτικών, τουριστικών, τοπογραφικών, γεωμορφολογικών, ναυτικών κ.α.), οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε ειδικά συρτάρια, ενώ θέσεις ατομικής και ομαδικής μελέτης υπάρχουν ανάμεσα στα ράφια.
Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο, ο ενδιαφερόμενος των καλών τεχνών θα ενθουσιαστεί με την ποικιλία του υλικού. Δίπλα στα ράφια με την πλούσια συλλογή δίσκων, CDs, CD roms, DVDs και κασετών είναι τοποθετημένες πολλές δερμάτινες πολυθρόνες με ηχητική εγκατάσταση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συσκευές DVD για την παρακολούθηση του αντίστοιχου υλικού.
Ο τελευταίος όροφος φιλοξενεί πληροφοριακό υλικό, σπάνια και πολύτιμα βιβλία, τοπικές και άλλες εκδόσεις που αφορούν στον πολιτισμό. Έχει προβλεφθεί ειδική αίθουσα με συλλογές και εξοπλισμό, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ΑΜΕΑ  Εκεί μπορεί να βρει ο/η ενδιαφερόμενος/η οπτικοακουστικό υλικό, υλικό σε γραφή Braille, ηλεκτρονικά βιβλία με αφήγηση, ακόμη και ημερήσιο τύπο γραμμένο με μεγάλη γραμματοσειρά. Υπάρχει πάντα διαθέσιμο προσωπικό για να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε έχει ανάγκη.






    Κάτοψη 3ου ορόφου βιβλιοθήκης
Η βιβλιοθήκη σφύζει από ζωή προσφέροντας γενναιόδωρα γνώση σ’ εκείνους που την αναζητούν!






Οι εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο, προέρχονται από τα φυλλάδια της βιβλιοθήκης ALCAZAR.
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Βιβλιοθήκες & πληροφόρηση''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου