Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σύνταξη εντύπου για κινητές βιβλιοθήκης στην Κρήτη

Ρέθυμνο,17 Νοεμβρίου 2010

Αγαπητοί συνάδελφοι της Κρήτης,

Στην Κρήτη υπάρχει μόνο μία Δημόσια Βιβλιοθήκη. Είναι κεντρική και βρίσκεται στο Ρέθυμνο. Διαθέτει δύο κινητές μονάδες, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτουν ως δανειστικές τα σχολεία ολόκληρου του νησιού. Άλλωστε αυτό έκαναν ανελλιπώς από το 1972 έως το 1992, όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν να κινούνται επειδή παροπλίστηκαν τα παλιά αυτοκίνητα.

Το 1999 όμως αγοράστηκαν δύο καινούρια. Χρηματοδοτήθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ και το πρόγραμμα ΕΠΕΑΚ. Αλλά το προσωπικό που προσλήφθηκε ήταν ένας οδηγός και δύο βιβλιοθηκονόμοι. Αναγκαστικά λοιπόν για τα επόμενα 10 χρόνια από το 2000 δηλαδή έως το 2010 μπορούσε να κινηθεί μόνο το ένα αυτοκίνητο. Παρ’ όλα αυτά η βιβλιοθήκη κάθε χρόνο επισκεπτόταν ανελλιπώς τα σχολεία του Νομού Ρεθύμνου, των επαρχιών Σφακίων και Αποκορώνου του Νομού Χανίων και τα σχολεία της περιοχής της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου. Δημιούργησε περισσότερα από 150 δανειστικά κέντρα, και έφερε σε επαφή με το βιβλίο περισσότερα από 2000 παιδιά.

Σήμερα η Κινητή βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου είναι αδύνατον να κινηθεί. Και ο λόγος είναι πραγματικά παράλογος. Ενώ υπάρχει το αυτοκίνητο και το απαραίτητο προσωπικό, δεν υπάρχει πλέον προσωπικό στην βάση της. Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η οποία φέτος έμεινε με δύο μόνο άτομα προσωπικό, δηλαδή τους βιβλιοθηκονόμους της κινητής, την καθαρίστρια και τη διευθύντρια. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορεί κανείς να λείψει για οποιοδήποτε λόγο, γιατί τότε παραμένει κλειστή η κεντρική βιβλιοθήκη, αφού τα άτομα που έχουν μείνει δεν αρκούν για να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς το ωράριο λειτουργίας της.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, τόσο η επάνδρωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, όσο και της δεύτερης κινητής της μονάδας, για την εύρυθμη λειτουργία και τη συνέχιση του προγράμματος.

Με τιμή,

Αθηνά Βερνάρδου

Μέλος της ΔΕ του ΠΕΤ Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου