Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά 2ης συνεδρίασης

Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης

Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 2Η / 06.11.2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) συνεδρίασε σήμερα ημέρα Σάββατο 06.11.2010 και ώρα 16.00 μ..μ. στο Ρέθυμνο και πραγματοποίησε τη 2Η Συνεδρίασή του.

Παρούσες ήταν αλφαβητικά οι:

Βερνάρδου Αθηνά

Καστελλιανού Ζωή

Τσαγκαράκη Βίκυ

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 1. Συνοπτική παρουσίαση από τη συνεδρίαση της Ένωσης με τα ΠΕΤ στην Αθήνα
 2. Συνοπτική παρουσίαση από το 19ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Αθήνα.
 3. Συνοπτική παρουσίαση από την ημερίδα της EUROPEANA στην Αθήνα.
 4. Λήξη συμβάσεων-Κλείσιμο βιβλιοθηκών
 5. Δημοσιοποίηση εντύπου για δημόσιες βιβλιοθήκες
 6. Δραστηριοποίηση-Κινητοποίηση ΠΕΤ Κρήτης
 7. Ημερομηνία επόμενης συνάντησης

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Συνοπτική παρουσίαση από την ημερήσια διάταξη της Ένωσης με τα ΠΕΤ στην Αθήνα

Η Ζωή Καστελλιανού εκπροσώπησε το ΠΕΤ Κρήτης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 στις 11π.μ. στα γραφεία της Ένωσης (Σκουφά 52 1ος όροφος) στην Αθήνα.

Μας ενημέρωσε λοιπόν για τα θετικά σχόλια από την Ένωση για την ενεργή συμμετοχή του ΠΕΤ Κρήτης και την άμεση ανταπόκρισή του τόσο στις προτάσεις του για αλλαγές που πρότεινε το ΠΕΤ Κρήτης για το καταστατικό όσο και για το εύστοχο έντυπο της Αθηνάς Βερνάρδου για την τραγική κατάσταση των δημόσιων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα!

 1. Συνοπτική παρουσίαση από το 19ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Αθήνα

Η Ζωή Καστελλιανού συμμετείχε στο Συνέδριο Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 03/11/10 ως την Παρασκευή 05/11/10 στην πρωτεύουσα. Το κλίμα εκεί ήταν επηρεασμένο από την κρίση που κατακλύζει και τις βιβλιοθήκες. Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Κου Τζεκάκη σχετικά με την ψηφιακή σύγκλιση και πως μπορεί να αξιοποιηθεί με έγκυρη πρώτα απ΄ όλα ενημέρωση, σωστό προγραμματισμό και εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό !

3. Συνοπτική παρουσίαση από την ημερίδα της IFLA.

Η Αθηνά Βερναρδου παρακολούθησε μια ημερίδα για την Europeana και για την ψηφιοποίηση στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Εκεί συνάντησε την κα Κυριακοπούλου με την οποία μίλησε για τα προβλήματα των βιβλιοθηκών και για το ρόλο που πρέπει να παίζει η Ένωση.

 1. Λήξη συμβάσεων-Κλείσιμο βιβλιοθηκών

Πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη μείνει άνεργοι για αρκετό καιρό, κάποιοι άλλοι, που έχουν υπογράψει 8μηνες συμβάσεις έργου, αντιμετωπίζουν άμεσα το θέμα μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Αυτό σημαίνει ότι θέσεις για βιβλιοθηκονόμους, μένουν κενές χωρίς περιθώρια κάλυψης της θέσης. Από τη μια πλευρά, η εργασία στο χώρο βιβλιοθηκών έχει αυξηθεί για τους υπόλοιπους συναδέλφους, που παραμένουν σε μεγάλες βιβλιοθήκες. Από την άλλη πλευρά, οι μικρές βιβλιοθήκες κλείνουν αφού στηρίζονται σε συμβασιούχους. Ιδιαίτερα θλιβερό είναι το γεγονός ότι οι κινητές βιβλιοθήκες μένους «ακίνητες» χωρίς προσωπικό. Σήμερα η Κινητή βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου είναι αδύνατον να κινηθεί. Ενώ υπάρχει το αυτοκίνητο και το απαραίτητο προσωπικό, δεν υπάρχει πλέον προσωπικό στη βάση της, που είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η οποία φέτος έμεινε με δύο μόνο άτομα προσωπικό. Είναι κρίμα για τις κινητές που απευθύνονται σε κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, όπου εκεί οι βιβλιοθήκες αποτελούν μοναδική πρόσβαση για γνώση, να χάνεται κι αυτή η διέξοδος ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης!

 1. Δημοσιοποίηση εντύπου για δημόσιες βιβλιοθήκες

Το κείμενο που συντάχθηκε από την Αθηνά Βερναρδου, πρέπει να κοινοποιηθεί στον ημερήσιο τύπο της Κρήτης, σε όλους, αν είναι δυνατόν, σε όλους τους νομούς! Εκεί αναφέρεται με εύστοχο και παραστατικό τρόπο η κατάσταση των δημόσιων βιβλιοθηκών, εγκαταλελειμμένων από το κράτος. Οι περισσότερες υπολειτουργούν, ενώ άλλες είναι κλειστές ή ετοιμάζονται να κλείσουν (π.χ. Βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μυτιλήνης). Γίνεται παράλληλα, αναφορά στην επικρατούσα κατάσταση όπου με αποσπάσεις εκπαιδευτικών καλύπτονται προσωρινά και πρόχειρα προορισμένες για βιβλιοθηκονόμους θέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει ως λύση τις μετατάξεις υπεράριθμων υπαλλήλων από τους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ.

 1. Δραστηριοποίηση-Κινητοποίηση ΠΕΤ Κρήτης

Α. Η έλλειψη συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές αναδεικνύει την απουσία ενδιαφέροντος για το ΠΕΤ. Η νέα διοικούσα επιτροπή προσπαθεί με επιμονή και υπομονή να κινητοποιήσει τα απογοητευμένα μέλη και να δώσει νέα πνοή στο σύλλογο. Η δημοσιοποίηση του ζητήματος είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει το κοινό της Κρήτης να πληροφορηθεί την τραγική κατάσταση των βιβλιοθηκών, που σχετίζεται άμεσα με την παιδεία και το μέλλον των νέων.

Με τη βοήθεια εφημερίδων αλλά και ιστότοπων, όπως το ACADELIB ή το librarian.gr , θα ενημερωθεί το κοινό και θα δοθεί βαρύτητα στις τρέχουσες ανάγκες στο βιβλιοθηκονομικο χώρο. Προτάθηκε μάλιστα να υπάρχει επαφή με τηλεοπτικό κανάλι, να γίνει κάποιο ρεπορτάζ πάνω στο θέμα.

Β. Συνεχίζεται η καταγραφή των βιβλιοθηκών και των υπαλλήλων (βιβλιοθηκονόμων και μη βιβλιοθηκονόμων) στο νησί. Σταδιακά ολοκληρώνεται ο κατάλογος με τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες ανά νομό και το προσωπικό του για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα του δυναμικού και των αναγκών της Κρήτης. Συναντούνται αρκετές δυσκολίες αλλά γίνεται φιλότιμη προσπάθεια.

Γ. Τίθεται ξανά το θέμα να γνωριστούμε μεταξύ μας με ημερήσιες εκδρομές σε βιβλιοθήκες του νομού και επιτόπιες επισκέψεις, άμεσες συζητήσεις με το προσωπικό, γεγονός που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συναδελφικότητας μεταξύ μας.

 1. Ανάθεση αρμοδιοτήτων

Η Τσαγκαράκη Βίκυ θα επικοινωνήσει με τοπικό κανάλι, για να προωθηθεί τηλεοπτικά το φλέγον ζήτημα των βιβλιοθηκών χωρίς προσωπικό.

Η Αθηνά Βερνάρδου θα κάνει τις απαραίτητης αλλαγές για να κοινοποιηθεί το έντυπο της για τις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Η Ζωή Καστελλιανού θα μιλήσει με τον Κο Τζεκάκη, μήπως και εκείνος με την επιρροή του, τις γνώσεις του και τις γνωριμίες του, μπορεί να βοηθήσει το έργο μας. Μπορεί να έλθει σ’ επικοινωνία με τοπική εφημερίδα για οποιαδήποτε κοινοποίηση εντύπου χρειαστεί.

 1. Ημερομηνία Επόμενης Συνεδρίασης

Επόμενη Συνεδρίαση δεν ορίστηκε.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Β. Τσαγκαράκη Ζ..Καστελλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου